... nebo se třeba jen podělit o to, co je při čtení Swedenborga zaujalo, v čem by rádi znali názor druhých...

středa 20. ledna 2010

Zkušební příspěvek - o Swedenborgovi stručně

Emanuel Swedenborg
(1688–1772)
Švédský vědec, filozof a autor asi třiceti teologických spisů. Svou kariéru zahájil v oblasti švédského důlního průmyslu a politiky a dosáhl proslulosti v celé Evropě jako vědec a plodný autor vědeckých a filozofických pojednání. Poté, co uprostřed svého života prožil řadu hlubokých náboženských zážitků, oddal se životu jako služebník Pána a ve svých knihách předával svou duchovní vizi skutečnosti. Po dvacet devět let až do své smrti psal a vydával teologické spisy. Ty se vyznačují jedinečným spojením jeho vlastní náboženské a mystické zkušenosti s racionalitou a vědeckým přístupem k poznání.
Náboženství, jež je předmětem jeho knih, o sobě netvrdí, že je jedinou možnou cestou k Bohu. Swedenborg se nikdy nesnažil zakládat žádnou jakoukoli církevní organizaci a nehledal pocty či následovníky. Svou práci však považoval za božské zjevení, které se stane počátkem nové duchovní éry a návratu křesťanství ke svému pravému středu. Tímto středem je uznání, že Bůh je Ježíš Kristus, projev neviditelného Božství tak jako naše mysl a tělo jsou projevem neviditelné duše, a že nebe nedostáhneme pouhou vírou, ale jen dobrým životem podle zásad, které známe a kterým rozumíme.

8 komentářů:

  1. Zdravím...
    Nedávno se mi dostala do rukou pěkná nová knížka o archandělu Michaelovi. Nevíte někdo, zda-li se Swedenborg někde zmiňuje o archandělech... ?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jane, podle Swedenborga v nebi neexistují žádní „archandělé“ jako vůdci ostatních andělů, ale tímto jménem se označuje druh služby Bohu, a také lidé (andělé), kteří tuto službu vykonávají. Swedenborg to popisuje v Odhalené apokalypse 548. Jsou sice vyšší a nižší andělé, ale žádní „představení“ andělé nadřazení druhým z pozice autority. Je to jedna z věcí, kde se Swedenborg rozchází z tradičním pojetím.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, aha... znamená to, že existují i bytosti, které nebyli nikdy lidmi? A vyskytují se u Swedenborga někde ti tři tradiční archandělé (Michael, Rafael a Gabriel)?

    OdpovědětVymazat
  4. Ne, takové bytosti právě neexistují. Všichni andělé i ďáblové byli lidmi na některé zemi (podle Swedenborga nejen té naší). Posílám Ti text v angličtině, kde se popisuje, jaký druh služby zosobňuje Michael a Gabriel, napiš, kdybys potřeboval pomoct s překladem. Je to Odhalená apokalypsa 548:

    Michael does not mean some archangel, and neither does Gabriel or Raphael, but ministries in heaven are meant. The ministry that is Michael there is performed by people who confirm from the Word that the Lord is God of heaven and earth, that God the Father and the Lord are one as soul and body are one, that one must live according to the Ten Commandments, and that a person then possesses charity and faith. Michael is mentioned also in Daniel 10:13, 21, 12:1, and the same ministry is meant by him, as is apparent from chapters 9-11 there, and from the last verses in chapter 12.
    Gabriel, on the other hand, means the ministry performed by people who teach from the Word that Jehovah came into the world and that the humanity that he took on there is the Son of God and Divine. The angel who announced this to Mary is accordingly called Gabriel (Luke 1:19, 26-35).
    People who are engaged in these ministries are also called Michaels and Gabriels in heaven.

    OdpovědětVymazat
  5. DOBRÝ VEČER VŠEM!MYSLÍM, ŽE JE TO OPRAVDU DOBRÝ NÁPAD MÍT DISKUSNÍ FÓRUM O SWEDENBORGOVI A JEHO UČENÍ. MÁM POCIT, ŽE O ANDĚLECH SE TEĎ HODNĚ PÍŠE A ŽE MNOHÉ LIDI MŮŽE TOTO TÉMA ZAJÍMAT HLOUBĚJI. A ZROVNA SWEDENBORG SE K TOMU MŮŽE VYJÁDŘIT DOCELA FUNDOVANĚ.

    OdpovědětVymazat
  6. Měl bych otázečku: Zabýval se Swedenborg ve svých knihách někde léčitelstvím?

    OdpovědětVymazat
  7. Nakolik já vím, tak ne, možná někdo jiný o něčem ví?

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.